פיתות ללא גלוטן וללא דגנים GRAIN FREE

בתהליך של ירידה במשקל במסגרת תוכנית “במידה נכונה” אני ממליצה להפחית צריכת פחמימות ודגנים, בעיקר הדגנים שאנו כל כך מכורים אליהם כמו חיטה וגם התחליפים היותר בריאים שלהם כמו כוסמין ושיפון.

הסיבה היא פשוטה- פחמימות גורמות לעליית סוכר בדם, הפרשת אינסולין וקורטיזול ואגירת שומן ביטני. הם גם קשורים לשינויים הורמונלים אשר מעודדים אי סבילות של התאים ללפטין, שהוא הורמון השבוע ובכך פוגעים בתחושת השובע ומעודדים את תחושת הרעב.

בתור חובבת פחמימות מושבעת וקונדיטורית בעברי, קשה לי מאוד לוותר על לחם.

תנו לי פרוסת לחם טוב עם חמאה ואני מסודרת, אבל אני יודעת שזו לא תזונה שבריאה לי ובודאי שלא תעזור לי לקדם תהליך של ירידה במשקל.

אז אני מחפשת תחליפים ללחם, כאלה שיהיה כיף למרוח עליהם ממרחים או לנשנש כארוחת ביניים

מתכון לפיתה ללא דגנים וללא גלוטן

המתכון הבא עונה על הצרכים הללו:

  • פשוט להכנה
  • נשמר מצויין בקרור והקפאה (לחמם בטוסטר ולא במיקרו)
  • טעים ומשביע
  • משמש תחליף מצויין לפרוסת לחם
  • יציב ולא מתפורר
  • טבעוני
  • ניתן להכין גם כלחם (פשוט לאפות את המסה ב 2 תבניות אינגליש קייק)

המתכון מבוסס על קינואה וכוסמת ירוקה לא קלוייה שהם דגנים מאוד בריאים, עשירים בחלבון וקלים לעיכול. (יש הסבר בפינת החפירות בהמשך..)

יש להשרות לכמה שעות:

  • 1 כוס קינואה
  • 1 כוס כוסמת ירוקה

לסנן ממי ההשריה ולשטוף

לטחון עם:

  • 1 כוס מים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית סודה לשתייה

לטגן על מחבת משומן קלות (אני משתמשת בספריי שמן ומחבת עם שקעים לפנקייק) ולטגן פיתות בגודל המבוקש. 

לאחר שהשכבה העליונה מתייבשת ומתמלאת בועות יש להפוך את הפיתות לעוד מס שניות.

לקבלת סדרת סרטונים שיעזרו לכם לרזות​

קינואה - פינת החפירות

ף על פי שהקינואה משווקת כדגן, לצד זרעי שעורהחיטה ותירס, היא אינה דגן אמיתי, היות שאינה שייכת למשפחת הדגניים, (בלבול זה השתרש גם עם כוסמת, שאף היא משווקת כדגן ואינה נכללת במשפחת הדגניים). הקינואה כונתה דגן עוד בתקופת האינקה, ושימשה כדגן בדרום אמריקה.

לזרעי הקינואה ערך תזונתי גבוה. בניגוד לחיטה (אשר דלה בחומצת האמינו ליזין) הקינואה עשירה בכל חומצות האמינו החיוניות. הקינואה עשירה בסיבים תזונתיים, בזרחן, בברזל ובמגנזיום. במצבו הטבעי מכוסה זרע הקינואה בציפוי ספונינים, חומרים רעילים ובעלי טעם מר, אך הקינואה נמכרת לרוב בצורתה המעובדת שבה שכבת הספונינים מוסרת.

הספונינים הם הסיבה שאני אוהבת לבשל את הקינואה כמו פסטה ולא כמו אורז.

את הקינואה ניתו להשיג ב 3 צבעים: לבן, אדום ושחור

  • קינואה לבנה- בעלת טעם עדין ומרקם רך. מצויינת לבישול ולחמים
  • קינואה אדומה- בעלת טעם עשיר ומרקם פריל יותר. מצויינת לסלט.
  • קינואה שחורה- עשירה בברזל. בעלת טעם “ארצי” יותר ומעט מתוקה יותר.

כוסמת

הכוסמת גם היא איננה דגן ולכן מותרת בתזונה GRAIN FREE. היא אינה מכילה גלוטן ולכן מתאימה לנמנעים מגלוטן ולחולי צליאק.

ערכים תזונתיים

  • 100 גרם זרעי כוסמת (לא מבושלים) מכילים כ- 340 קלוריות, מתוכם כ -13 גרם חלבון, 71.5 גרם פחמימה ו- 3.5 גרם שומן.
  • חלבון הכוסמת הוא חלבון מלא, המכיל את כל 8 חומצות האמינו החיוניות, ובמיוחד ליזין, תראונין וטריפטופן.
  • הכוסמת עשירה במינרלים וויטמינים כגון: ברזל, אבץ וסלניום, רוטין וקוורציטין.
  • אטריות סובה עשויות מכוסמת וניתן לבשל כמו פסטה.

הכוסמת זכתה בכינוייה- הקוסמת של הטבע בשל תכונותיה הרבות כגון:

  • חיזוק והגמשת כלי הדם והורדת לחץ הדם בזכות כמות הרוטין הרבה.
  • הפחתת לחץ דם בזכות הקוואציטין
  • הורדת רמת הסוכר בדם בזכות d-Cl הקשור בתגובת אינסולינית בחולי סכרת.

ניתן למצוא בשווקים 2 סוגים של כוסמת:

  • ירוקה- טרייה, דגם רך עם טעם עדין. מצויין לבישול, אפייה. ניתן לטחון כתחליף לקמח.
  • קלוייה- בעלת טעם וריח דומיננטים. מצויינת לבישול וסלט.

אופן ההכנה

  • את הכוסמת ניתן להנביט- לשרות כ 15 דק’ במים, לסנן ולערבב. הכוסמת נובטת תוך מס’ שעות (ניתן להבניט רק את הירוקה)
  • לבשל- כמו אורז/ פסטה
  • להשרות, לסנן והכוסמת מוכנה לאכילה

 

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן