פירות, פרוקטוז ומה שבניהם

האם פירות בריאים לנו?

מטופלים רבים שמגיעים לקליניקה מתהדרים בצריכת המזון ה”בריא” שלהם ולא מבינים למה הם בכ”ז סובלים בכאבי בטן, נפיחות, גזים ושומנים בדם.

לפירות יש דימוי בריא. הם עשירים במינרלים וויטמינים, טעימים ועסיסים אך עלולים גם להזיק.. מחקרים רבים בשנים האחרונות מוכיחים כי סוכר הפירות, פרוקטוז, מזיק מאוד עבורנו. 

  • הוא עלול לגרום להפרעות מטאבוליות כמו השמנה וסכרת.
  • לתופעות במערכת העיכול– כמו כאבי בטן, קשיי עיכול, נפיחות וגזים ואפילו להיות טריגר לתופעה של מעי רגיז.
  • לפרופיל שומני הדם– לפרוקטוז יש קשר לרמות השומנים בדם, לייצור שומן בטני, ורמות טריגלצרידים ו- LDL  גבוהות.
  • לכבד שומני– הפרוקטוז מעובד ע”י הכבד ולכן עודפים עלולים לפגוע בתפקודו ולגרום לכבד שומני.

מה זה פרוקטוז?

הסוכר פרוקטוז (Fructose) נקרא גם סוכר פירות.

הפרוקטוז הוא חד-סוכר, הקיים במזונות רבים ומגוונים ומתפרק בגוף ליצירת אנרגיה או ליצירת מאגרי גליקוגן (רב סוכר המשמש כמאגר אנרגיה בגוף)

סוכר הפרוקטוז מתוק יותר מסוכרוז בכ-15-80%.

יכולת הספיגה של הפרוקטוז בגוף תלויה בהמצאות גלוקוז ולכן בהיעדר גלוקוז הפרוקטוז לא יספג בצורה טובה והעודפים שעוברים למעי עלולים לגרום לתופעות שליליות כמו: גזים, התייבשות, כאבי בטן, שלשולים וטחורים.

איפה נמצא הפרוקטוז?

הפרוקטוז נמצא בפירות וירקות.

קימת הערכה כי מחצית מאוכלוסיית העולם אינה מסוגלת לעכל פרוקטוז.

צריכת של מעל 25 גר’ פרוקטוז ביום עלולה לגרום לתסמינים כגון: כאבי בטן קשים, גזים, שילשולים ואי נוחות בבטן, ואף לדכאון. פרוקטוז נקשר לא מעט גם להשמנת יתר ורמות LDL

צריכת היתר של פרוקטוז מחמירה בעקבות שימוש רב בממתיקים בשנים האחרונות. אל תפלו למלכודת ה- אינו מכיל סוכר. מוצרים רבים מומתקים בפרוקטוז ומציגים מראית שווא של מוצרים בריאים ודלי סוכר. בארה”ב נוהגים לסמן  אזהרה על מוצרים עשירים בפרוקטוז -מסומן כ- HFCS), אך לצערנו בארץ עדיין אין חובת סימון של ערכי פרוקטוז. בנוסף, ההנדסה הגנטית שפועלת לייצור פירות גדולים ומתוקים יותר גורמת לייצור יתר של פרוקטוז בפירות.

כמה פרוקטוז כדאי לאכול?

בדיקת רגישות למזוןלכל אדם יש כמות מסויימת של פרוקטוז שהוא מסוגל לעכל. יחד עם זאת מומלץ לא לצרוך מעל 25 גר’ פרוקטוז ביום. אנשים השייכים לקבוצות סיכון כגון סובלים מסכרת, השמנה, או רגישות לפרוקטוז מומלץ לא לצרוך יותר מ 15 גר’ ביום.

כלומר- לא לעלות על צריכה של מעל 2-3 יח’ פרי ביום!

פרי

יחידת מידה

כמות פרוקטוז

פרי

יחידת מידה

כמות פרוקטוז

ליים

1 בינוני

0

מנדרינה

1 בינוני

4.8

לימון

1 בינוני

0.6

נקטרינה

1 בינוני

4.8

חמוציות

1 כוס

0.7

אפרסק

1 בינוני

5.9

פסיפלורה

1 בינוני

0.9

תפוזים

1 בינוני

6.1

שזיף

1 בינוני

1.2

פאפיה

1 בינוני

6.3

משמש

1 בינוני

1.3

בננה

1 בינוני

7.1

גוייבה

1 בינוני

2.2

תמר מג’הול

1 בינוני

7.7

מלון

1/8 מלון בינוני

2.8

תפוח עץ

1 בינוני

9.5

דומדמניות

1 כוס

3

אפרסמון

1 בינוני

10.6

קלמנטינה

1 בינוני

3.4

אבטיח

1/6

9.5

קיווי

1 בינוני

3.4

אגס

1 בינוני

11.8

בלקבריז

1 כוס

3.5

צימוקים

1/4 כוס

12.4

דובדבנים

10

3.8

ענבים

1 כוס

12.4

תותים

1 כוס

3.8

מנגו

1/2

12.4

דובדבנים חמוצים

1 כוס

3.8

משמש מיובש

1 כוס

16.4

אננס

פרוסה

4

תאנים

1 כוס

23

אשכולית

1/2

4.3

בצל

1 יח’

1.3

פרוקטוז נמצא גם במוצרים המכילים סוכר פשוט (סוכרוז) ובסורביטול (ממתיק הנפוץ במוצרים לחולי סוכרת). ניתן לעשות בדיקת נשיפה דרך קופות החולים לבדיקת רגישות. 

מה עוד יכול להזיק לי?

אי סבילות לפרוקטוז יכולה לבוא לידי ביטוי גם  בצריכת ממזונות עשירים בפרוקטנים. הפרוקטנים הם מולקולות המורכבות ממספר חלקיקי פרוקטוז ולכן מגיבים באופן דומה.

פרוקטנים נמצאים בכמות גדולה: בשעועית, גרגרי חומוס, עדשים, סלק, כרוב אספרגוס, ברוקולי, שום, אפונה, בצל, חיטה, שיפון, אבטיח ואפרסקים

לסיכום

במקרים של קשיי עיכול וכאבי בטן רצוי לבדוק האם הפחתה של מזונות עשירים בפרוקטוז משפרים את המצב.

מומלץ מאוד לעשות יומן תזונה בכדי לעקוב אחרי צריכת המזון ותוצאותיו ולהתאים את התזונה ליכול של הגוף שלנו לנהל אותה.

במקרה של הפרעות עיכול או רגישות לפרוקטוז חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בכדי להתאים תפריט נכון ומדוייק שגם יתן מענה לכאבי הבטן והפרעות העיכול וגם לא יגרוםלמחסורים תזונתיים.

בדיקת רגישות למזון יכולה לסייע מאוד מאיתור מדוייק של גורמי המזון אשר גורמים להפרעות עיכול, כאבי בטן ובעיות אחרות.

פתח צ'אט
צרו איתי קשר!
היי! מה כואב לכם?