הסבתא הבולגרייה שלי, סבתא סופי, הייתה אלופה במוסקה. מאפה עשיר על בסיס חצילים ובשר, טעים טעים, משביע ומפנק.

אז קצת התגעגעתי ולצערי סבתא סופי כבר לא יכולה להכין לי מוסקה ולכן חייבים להתגייס.

ובגלל שצריך לפנק גם את הבת הצמחונית שלי הכנתי גרסה טבעונית. המתכון דורש קצת השקעה, אבל התוצאה מצדיקה. מוזמנים לנסות ולספר חוויות.

בסיס

תפוחי אדמה מבושלים עם הקליפה רק עד ריכוך קל.

מקלפים, פורסים לפרוסות ברוחב 1-2 ס”מ ומטוגנים בשמן זית.

להניח בתחתית בסיס פיירקס

מלית טבעונית

  • 1 בצל (עדיף סגול), קצוץ דק
  • 250 גר’ טופו מגורד
  • 1 סלסלת פטריות שמפניון או פורטבלו חתוכות לקוביות
  • שמן זית לטיגון
  • תבלינים – קארי, פפריקה, כורכום, קינמון, מלח, פלפל

לטגן את הבצל להזהבה. להוסיף את הפטריות והטופו ולתבל.

חצילים

לקלוף את החצילים, לפרוס לפרוסות דקות, לרסס בשמן זית ולצלות בתנור עד להזהבה

רוטב בשמל שום

  • 80 גר’ שמן זית (8 כפות)
  • 50 גר’ קמח ( 5 כפות שטוחות)
  • 1 ליטר חלב סויה לא ממותק, חלב פרה (פחות מומלץ..)
  • 4-8 שיני שום (תלוי כמה אתם אוהבים)
  • להמיס את החמאה בסיר רחב, להוסיף את הקמח לרביכה.
  • להוסיף שום כתוש
  • למזוג את החלב בהדרגה ולערבב ללא הפסקה עד שהרוטב מסמיך.

הרכבה

על שכבת הבסיס של תפוחי האדמה להניח פרוסות חצילים לכיסוי.

להוסיף שכבה של מלית ולכסות בעוד שכבת חציל.

ניתן להכין 1-2 שכבות כאלה עד לגובה הפיירקס.

למזוג את תערובת הבשמל ולאפות כ 30 דק’ ב 180 מעלות עד שהציפוי משחים

בתאבון (-:

למשתתפי תוכנית במידה טובה

  • נוותר על הבסיס של תפ”א
  • הקמח המותר הוא קמח טף/קמח סויה/ קמח שקדים
  • החלב המותר הוא סויה, שקדים, קוקוס לא ממותק

פינת החפירות

החציל הוא ממשפחת הסולניים (יחד עם עגבניות, תפוחי אדמה ופלפל). משפחת הסולניים מכילה חומר אלקלואיד בשם סולנין. הסולנין מיוצר ע”י הצמח כהגנה מפני טורפים ומהווה עבורו סוג של הדברה טבעית. רוב האנשים מסתדרים עם הכמות הקטנה של האלקלואידים שנמצאות בסולניים (במיוחד בקליפת החציל), אך אצל מי שרגיש עלולה להתפתח תופעה אוטואימונית, בה הגוף למעשה מייצר נוגדנים שמטרתם לתקוף את החומרים הלא רצויים ונוצרת דלקת. החומרים שמפריש הגוף נוטים “להתיישב” במפרקים ועלולים לגרום לדלקת מפרקים וכאבי מפרקים או לכאבי בטן ותחושה לא טובה.

מי צריך להיזהר? 

מי שסובל ממחלות מעי דלקתיות (כמו קרוהן וקוליטיס), ממחלות פרקים או שחשים בתגובה לא טובה לאחר אכילת סולניים.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן